Esittelyssä: Taukokangas

 

Kun Taukokankaan aulaan saapuu, huomio keskittyy erityisesti leppoisaan ja hyvään tunnelmaan. Tunnelma on lämmin ja kodinomainen.  Se huokui asiakkaista sekä Taukokankaan ympäristöstä.

 

Tyytyväiset asiakkaat ovat tärkein voimavara, kertoo kuntoutuspäällikkö Elisa Hartikka. Viimeisimmässä auditoinnissa, Taukokangas saikin erityiskiitosta toimivasta asiakaspalveluprosessistaan. 

Pyrimme siihen, että asiakaspalvelu on erinomaista ja haluamme keskittyä asiakkaisiimme yksilöinä. Asiakkailta olemme saaneet myös palautetta ystävällisestä henkilökunnasta, ja siitä, että tänne on myös helppo tulla, Hartikka jatkaa.

 

Taukokangas pähkinänkuoressa:

Sijainti: Oulaisissa mäntymetsä siimeksessä osoitteessa reservikomppaniankatu 11

Henkilökunta: ystävällinen ja helposti lähestyttävä

Palvelut: hoito- ja asumispalvelut, lääkinnällistä ja ammatillista kuntoutusta sekä muita hyvinvointipalveluja kaikenikäisille. Palveluita kehitetään asiakaspalautteen avulla jatkuvasti.

 

Taukokankaan palveluita pääset varaamaan helposti verkkokaupasta!

 

Esittelyssä: Kunnonpaikka

 

Kunnonpaikka on monipuolisesti palveleva kuntoutus- ja hyvinvointikeskus sekä kylpylähotelli Siilinjärvellä, joka sijaitsee 10 km Kuopiosta pohjoiseen. Kunnonpaikasta löytyy jokaiselle jotakin; kuntoutusta, rentoutumista, majoitusta, kokoustamista, tanssimista ja juhlimista. Kunnonpaikka sopii hyvin koko perheelle.

 

 

Kunnonpaikkaan saapuessasi huomaat kauniin Järvimaiseman ja luonnon. Kunnonpaikka on lähellä Kuopiota, jossa voit tehdä päiväreissuja kauppojen ja nähtävyyksien merkeissä. Illalla voit rentoutua kylpylässä ja nauttia monista hemmotteluhoidoista tai tutustua terveellisiin elämäntapoihin asiantuntevan henkilökunnan johdatuksella. Nautit paikasta aivan taatusti!

 

Kunnonpaikka Pähkinänkuoressa

Sijainti: Kunnonpaikka Siilinjärvellä, joka sijaitsee 10 km Kuopiosta pohjoiseen Jokiharjuntie 3 Vuorela

Henkilökunta: Pohjois-Savon lupsakkaa savolaista ystävällisyyttä omaava ja asiantunteva henkilökunta

Palvelut: Monipuoliset kylpylä-, matkailu- ja kuntoutuspalvelut

Kunnonpaikan palveluita pääset varaamaan helposti verkkokaupasta!

 

Esittelyssä: Peurunka

 

Peurunka on hyvinvointikeskus kauniissa ympäristössä Keski-Suomessa. Se palvelee monipuolisesti myös matkaajia. Siellä löytyy erittäin paljon erilaisia aktiviteetteja ja vaarana on, että aivan hullaannut Peurungassa!

Peurunka on nykyaikainen kylpylä- ja kuntoutuskeskus. Vuosikymmenten kokemus, aktiivinen tutkimustoiminta, kylpylähotellin monipuoliset palvelut ja ajankohtaiset välineet sekä mukavat tilat tekevät Peurungasta ihanteellisen paikan myös kuntoutumiselle.

Hyvinvointikeskuksen ympäristössä on tarjolla monenlaista aktiviteettia, mistä jokainen löytää varmasti mieleistään tekemistä.

 

Peurunka Pähkinänkuoressa:

Sijainti: Laukaassa Peurungantie 85

Henkilökunta: Asiantuntevaja ystävällinen henkilökunta, joka osaa ottaa asiakkaan tarpeet monipuolisesti huomioon

Palvelut: Monipuoliset kylpylä- ja matkailu- sekä kuntoutuspalvelut

 

Peurungan palveluita pääset varaamaan kätevästi verkkokaupasta.

 

Löytöretki

 

 

Esittelyssä: Herttua

 

Kun saavut Herttuaan huomaat henkeä salpaavan järvimaiseman ja kauniin luonnon, jossa silmä lepää.

Herttua sijaitsee Savonlinnan Kerimäellä kristallin kirkkaan Puruveden rannalla, puhtaan ja rauhallisen luonnon ympäröimänä, jossa on hotelli, ravintola ja kuntoutuskeskus.

Herttuasta löytyy tasokkaat kuntoutus- ja ravintolapalvelut, viihtyisät tilat ja kodikas ilmapiiri sekä monipuoliset kuntoilumahdollisuudet luonnonrauhan keskellä.

 

Herttua Pähkinänkuoressa:
 

Sijainti: Savonlinnan Kerimäellä Veneenniementie 64

Henkilökunta: Savolaisen lupsakkaa, ystävällistä, kohteliasta sekä aina auttavaista

Palvelut: Kuntoutumiseen ja arjen keskellä tapahtuvaan virkistäytymiseen niin ryhmille kuin yksittäisille asiakkaille

 

Herttuan palveluita pääset varaamaan kätevästi verkkokaupasta.

 

3 vinkkiä kesämatkan suunnitteluun

 


3 vinkkiä kesämatkan suunnitteluun:


1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin. Hyvä suunnitelma poistaa stressiä ja varmistaa sen, että matkalle tulee varmasti myös lähdettyä. Näin matka ei jää vain suunnitelman tasolle.

2. Jousta. Vaikka suunnitelma on hyvä olla, siihen on hyvä jättää varaa muutoksille. Mikään ei ole hauskempaa kun poiketa kesälomamatkalla yllätysvierailulle sukulaisten luokse.

3. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Suomi on kaunis maa ja täällä riittää paljon nähtävää. Suosi matkailua kotimaassa ja löydä ihania uusia paikkoja!

 

Etelä-Savon Katsastuksen työhyvinvointipäivä

 

Etelä-Savon Katsastuksen työntekijät osallistuivat työhyvinvointipäivään Kyyhkylässä Elämäsi Kunnossa kautta.

Hyvinvointipäivän sisältöön kuului polkupyöräergometritestaus ja kehonkoostumusmittaus. Lisäksi jokaiselle osallistuneelle annettiin yksilölliset jatko-ohjeet ja liikuntapäiväkirja kotiin vietäväksi.

Jarno Korhonen kertoi työhyvinvointi päivän onnistumisesta omasta, ja osittain muiden työkavereinsa puolesta seuraavasti:

 

 • Mitä tykkäsitte? -Työhyvinvointipäivä oli tosi hyvä juttu. Päivä oli aikataulutettu sopivasti ja päivän sisältö oli onnistunut. Koin, että sain hyötyä päivästä. Odotan jatkoa innolla.
   
 • Pidättekö työhyvinvoinnin edistämistä tärkeänä? -Päivää pidettiin mielenkiintoisena, kaikille tarjottiin työpaikalla mahdollisuus osallistua. Osallistumaan hakeutui jo valmiiksi liikunnasta ja terveellisestä elämästä kiinnostuneita. Seuraavaan työhyvinvointipäivään on jo uusia innokkaita ilmoittautuneita!
   
 • Oliko työhyvinvointipäivästä hyötyä ? -Testeissä saadut paperitulosteet olivat hyvät. Tulokset käytiin perusteellisesti yhdessä läpi, eikä mistään asiasta jäänyt epäselvyyttä. Oli myös hyvä, tulokset saatiin kotiin mukaan.
   

Ovatko matematiikan tunnit jääneet välistä?

 

Kirjoittaja Elämäsi Kunnossa Terveyspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Järvinen

 

Kaikki matematiikan tunneilla olleet tietävät, että siellä käsitellään numeroita, muuttujia ja niin edelleen. Elämässä on paljon muuttujia, ja on myönnettävä, että elämä ei ole vain numeroita. Päätöksissä täytyy ottaa huomioon myös niiden merkitys ja vaikutukset.

Suomen taloudellinen tilanne on kestämätön. Jotain on tehtävä, ja päätöksiä tehdään pikaisesti. Samalla kun teemme päätöksiä, on kannettava vastuu siitä, mitä päätöksistä seuraa.

Viime viikolla YLE uutiset Kristiina Tolkin johdolla kertoi, että hallitus haluaa pidentää työuria, mutta leikkaa miljoonia kuntoutuksesta ja vuorotteluvapaasta. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö oli tyrmistynyt ja uskoo pienenkin levon auttavan työssä jaksamista.

YLEN lähteen mukaisesti menetettyjen työpäivien kustannukset:

 • tapaturmat ja ammattitaudit 2-2,5 miljardia euroa
 • työkyvyttömyyseläkkeet 8 miljardia euroa
 • sairauspoissaolot 3,4 miljardia euroa
 • sairaana työskentely 3,4 miljardia euroa
 • sairaanhoitokustannukset ilman ennaltaehkäisyä 7,8 miljardia euroa

 

Nyt puhutaan isoista rahoista.

Viimeksi kerroin, että jokainen euro, joka sijoitetaan kuntoutukseen tai esimerkiksi vuorotteluvapaaseen tuo 13 euroa takaisin. Nyt kun säästetään reilu 20 miljoonaa, niin menetetään 250 miljoonaa euroa välittömästi ja tämän lisäksi tilanteesta kärsii pidemmät työurat.

 

Vuorotteluvapaaseen ja kuntoutukseen on paljon mielipiteitä. Tässä niistä muutamia:

 • Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö on tyrmistynyt työnantajien matematiikasta. Aina voidaan perustella, ettei ole rahaa, mutta se riippuu siitä, miten sitä käytetään. Panostukset voivat olla pieniä, mutta niistä saatavat hyödyt ovat tosi isoja, sanoo SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.
   
 • Vuorotteluvapaa ei pidennä työuria. Työvuosia ei tule uran loppuun yhtään enempää kuin ennen, sanoo EK:n ylilääkäri Jan Schugk. Schugk oli vielä vuonna 2010 vahvasti sitä mieltä, että on keskityttävä nimenomaan ongelmien ennaltaehkäisyyn, hyvään hoitoon sekä sairauden ja työn yhteensovittamiseen. Samassa yhteydessä hän mainitsi, että positiivisia tuloksia on jo nähtävissä. Esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus on kääntynyt laskuun.
   
 • Me menetämme kohta paljon työpaikkoja. Laukaassa Kuntoutus Peurungassa kuntoutetaan esimerkiksi selkävaivoista kärsiviä työntekijöitä. Varatoimitusjohtaja, ylilääkäri Mika Pekkonen on laskenut, että hallituksen 20 miljoonan kuntoutusleikkaukset kostautuvat yhteiskunnalle moninkertaisesti. Me menetämme paljon työpaikkoja. En puhu suomalaisten kuntoutuslaitosten työpaikoista vaan suomalaisista työpaikoista. Meillä on paljon kansalaisia, jotka voisivat jatkaa työelämässä, mutta tarvitsevat tukitoimia, toteaa Pekkonen.

 

Edellisissä blogikirjoituksissa olen käsitellyt leikkauksia ja sen vaikutuksia. Seuraavaksi esitän mahdollisia ratkaisuja.

Ovatko ratkaisun avaimet liian lähellä, että niitä ei nähdä? Voisiko ratkaisu olla hyvin yksinkertainen? Minulla on seuraava ehdotus:

 • Jokainen pääsee kuntoutukseen
 • Valtio maksaa kuntoutuksesta puolet
 • Kuntoutukseen menijä tai työnantaja maksaa kuntoutuksesta puolet
 • Valtio perustaa kuntoutusrahaston, jonka avulla pystytään järjestämään tasavertaisesti kaikille kuntoutusta
 • Lisäksi valtio voisi kerätä terveysveroa, jonka avulla varmistetaan rahoitus kuntoutukseen
 • Tärkeintä on tehdä rakenteellisesti kevyt ja kustannustehokas toimintamalli

 

Mitä mieltä sinä olet ratkaisustani?

Nykyisessä sillisalaatissa on luokiteltu pahimmillaan hyvin pieneen yksikköön sairaudet esimerkiksi ADHD:ta sairastavien 18-30–vuotiaiden aikuisten osittainen perhekurssi, kuntoutuskurssi. Olisiko helpompaa, jos kuntoutettaisiin ihmisiä riippumatta siitä, onko heillä sairaus mikä tahansa?

Tällaisia ratkaisuja on ollut valtionkonttorin ja veteraanijärjestöjen toimesta jo vuosikymmenet. Ennen kuntoutettiin ihmisiä ihmisinä; katsottiin vain toimintakyvyn perusteella avun ja majoituksen tarve. Kuntoutuksen vaikutuksia tutkittiin 30 vuoden ajan. Seurannan aikana kuntoutukseen osallistujien elinikää saatiin nostettua 16 vuotta.

 

Voit ottaa myös ohjat omiin käsiisi ja toimia seuraavalla tavalla:

 • jos olet suomalainen, joka kaipaa kuntoutusta, ota yhteys meihin. Me voimme tarjota sinulle haluamaasi kuntoutusta. Voit halutessasi maksaa vuosittaisen kuntoutuksen edulliseen kuukausimaksu hintaan. Tätä ei pysty kukaan muu Suomessa tarjoamaan

 

 • jos olet palveluntuottaja, voit liittyä meihin ja tarjota omia kuntoutuspalveluita yhteisellä alustalla, ja varmistaa näin itsellesi menestyvän tulevaisuuden

 

 • jos olet asiakkaiden parissa järjestössä, yhdistyksessä tai kerhossa työskentelevä, aloita meidän kanssa yhteistyö, ja turvaamme asiakkaillesi riittävän kuntoutuksen ja hyvinvoinnin

 

 • jos olet valtion leivissä tutustu ja ota meihin yhteyttä, koska meissä on mahdollisuus. Olemme ratkaisseet monia ongelmia kuntoutukseen liittyen.

  Tartu tilaisuuteen ja varmista itsellesi hyvinvoiva tulevaisuus!
   

 

Lue myös aikaisemmat kirjoitukset: Timon ennustus piti paikkansaKuinka arvokasta on ihmiselämässä 16 vuotta?, Juustohöylä vai kirves? Kummalla leikataan?

Juustohöylä vai kirves? Kummalla leikataan?

 

 

Kirjoittaja Elämäsi Kunnossa Terveyspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Järvinen

 

Leikataan sana on muodostunut viime aikoina ehkä eniten mediassa ilmentyneeksi sanaksi, ainakin koskien suomalaista taloutta. MTV:n Huomenta Suomen vieraana ollut sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) lupasi, ettei terveyspuolen säästöjä tehdä juustohöylällä. Hän sanoi, ettei juustohöylän kanssa leikkauksia voi tehdä, vaan on katsottava myös välilliset vaikutukset, ja mitä niistä seuraa.

 

Isoja muutoksia on tulossa

Tämä kirjoitus johtaa juurensa edellisiin blogikirjoituksiin, jossa aloitetaan kuntoutusmaailman alasajoa. Isoja muutoksia on tulossa. Suomalainen terveys- ja hyvinvointimaailma on suurimman muutoksen edessä sitten viime vuosisadan, jolloin terveyskeskus, sairaala ja kuntoutus yhteiskunta syntyi. Nyt se synnytetään uudestaan tai päivitetään. Päivityksissä on aina se huonopuoli, että sitten täytyy tehdä aina uusi päivitys.

Suomen hallituksella on tavoitteena tehdä leikkauksia ja näissä leikkauksissa tarvitaan kirvestä. Ei juustohöylää. Jo olemassa olevia rakenteita on vavisutettava voimalla, joka romauttaa niitä, jotta voidaan rakentaa uutta. Jos tätä ei tehdä, seuraava ja sitä seuraava ja sitä seuraava hallitus painii näiden samojen asioiden kanssa sekä ”lama”-ajasta tulee ennätyksellisen pitkä.

 

Nyt kun Terveysalaa ollaan uusimassa, täytyy katsoa perusasiat kuntoon:

 

 • Tähdätäänkö päätöksillä työuria pidentäviin vaikutuksiin?

 

 • Ovatko päätösten seuraukset todellista säästöä lyhyt vai pitkäaikaisesti?

 

 • Saadaanko eläkeläisille turvalliset elinolosuhteen ja hyvä elämänlaatu?

 

 • Hoidetaanko ennemmin paljon sairautta vai hoidetaanko ihmistä jo silloin, kun hän on terve ja ettei hän pääse edes sairastumaan?

 

Hallituksen leikkauspäätös pöyristytti kuntoutuksen järjestäjät. Kuntoutuksen Toimialayhdistys KTAY pitää hallituksen päätöstä täysin ristiriitaisena työurien pidentämistavoitteen kanssa. Tämä päätös on lakkauttaa siis Kelan Aura-kuntoutus. Nyt sen tavoitteet työurien pidentäminen, työkyvyn vahvistaminen ja työn tuottavuuden parantaminen häviävät ilmaan. Lakkausesitys on ristiriidassa hallituksen omien linjausten kanssa. Mielestäni heidän tulisi ottaa mallia joko yritysmaailmasta tai naapuri valtiosta.

Yritysmaailmassa tarkoitan esimerkiksi KONE-yritystä, joka panostaa paljon työntekijöiden hyvinvointiin fyysisellä ja henkisellä puolella, koska he ymmärtävät, että työntekijä on kuitenkin se tärkein voimavara yritykselle, mutta samalla se hintavin. Jos siihen ei panosta, niin kulut ovat kuitenkin ennallaan.

Toinen hyvä esimerkki on Ruotsin valtio, jossa on ollut paljon viime vuoden aikana työajan lyhentämiseen liittyviä kokeiluja. Esimerkiksi Göteborgin vanhustenhuollossa, jossa työntekijöiden työaika lyhennettiin 6-tuntiseksi, haettiin kokeilulla säästöjä työhyvinvointia ja työllisyyttä parantamalla. Kokemukset ovat olleet hyviä, mm. sairauspoissaolot ovat vähentyneet, työntekijät ovat saaneet tehtyä tehokkaammin työt ja lisää työvoimaa on voitu palkata.

 

Nyt kaadetaan pikaisilla päätöksillä kymmeniä miljoonia hukkaan. Mitä tälle voi tehdä? Varaudu muutokseen hyvissä ajoin. Seuraavassa blogissa kerron näistä mahdollisuuksista, joten pysy mukana!

 

Kirjoittaja Elämäsi Kunnossa Terveyspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Järvinen

 

Lue aikaisemmat kirjoitukseni aiheesta: Timon ennustus piti paikkansa ja Kuinka arvokasta on ihmiselämässä 16 vuotta?

 

Kuinka arvokasta on ihmiselämässä 16 vuotta?

 

Kirjoittaja Elämäsi Kunnossa Terveyspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Järvinen

 

Hannu Puikkonen kertoo YLE Pohjanmaassa, että työikäisille suunnatun kuntoutuksen mahdollinen loppuminen herättää tyytymättömyyttä työpaikoilla. Sekä työnantajapuolella, että ammattiyhdistysliikkeessä ollaan pettyneitä hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan kuntoutukseen tarkoitettu 20 miljoonan euron määräraha on leikkauslistalla. 

 

Mistä on kyse?

 

 • Hallitus leikkaa työikäisten kuntoutukseen varattuja määrärahoja 20-30 miljoonalla eurolla
 • Työntekijät ja työnantajat ovat pettyneitä hallituksen linjaukseen
 • Koko Suomessa pelätään kuntoutuskeskuksissa 200-500 työntekijän työpaikkojen puolesta
   

Mitkä ovat päätösten pitkäaikaisvaikutukset?

Hoidetaanko Suomessa ennemmin pelkästään sairaita vai ennaltaehkäistään sairaudet? Suomen kansa eli työntekijät ovat antaneet mandaatin Suomen hallitukselle tehdä päätöksiä. Pullonkaulaa kiristetään ja pullon pohjaa laajennetaan; järjestelmä kaatuu kohta omaan mahdottomuuteensa.

 

Kommentteja

 • Me olemme panostaneet ennakoivaan työhön. Hoidetaan ongelmat ennen kuin ne muuttuvat sairauksiksi. Se oli mahdollista kuntoutuksella, mutta kyllä nyt mennään monta askelta taaksepäin, sanoo MSK Group Oy:n hallintojohtaja Nanna Hietala.
 • Nyt todella huolestuttaa. Tarve on selkeästi olemassa. Olemme pettyneitä ratkaisuun, sanoo puolestaan JHL:n aluepäällikkö Jukka-Pekka Matintupa.
 • Ennaltaehkäisevä kuntoutus heikkenee. Kuntoutusta saa vasta sairauden jälkeen. Se ei ole kuntoutukseen haluamamme malli, tuumii Härmän kuntokeskuksen toimitusjohtaja Jan-Erik Hagfors.
 • Eniten tämä vavisuttaa kuntoutusalaa eli kuntoutuskeskuksia, jotka tuottavat nämä palvelut. Joidenkin kuntoutuslaitosten liikevaihdosta tulee 20-50% näistä malleista. Jos ja nyt kun ne leikataan häviää liikevaihtoa, jolloin edessä on YT-neuvottelut, lomautukset ja irtisanomiset sekä lappuluukulle. Syksystä tulee synkkä, kertovat kuntoutuslaitosten toimitusjohtajat.

Nämä kommentit ovat yhtämieltä. Työnantajien ja työntekijöiden ajatukset kohtaavat.

 

Mitä tilastot sitten näyttävät? Onko kuntoutuksista ollut hyötyä?

Ei sataprosenttisesti koskaan. Mutta mistä on? Lääkkeistäkö? Siitäkö, että laitetaan tablettia huuleen, kun sairastutaan? Moneen kysymykseen tulee vastata ja tehdään pikapäätöksiä. Toivon, että hallituksella on paljon asiantuntijatietoa taustallaan kun he tekevät päätöksiä. Toivon erityisen syvästi, että heillä on myös käytännön tietoa näistä asioista.

 

Muutamia ajatuksia kuntoutuksesta:

 • Henkilöt, jotka ovat käyneet kuntoutuksessa ennen sairastumista, ovat olleet pidempään työelämässä
 • Sairauksiin pystytään puuttumaan riittävän nopeasti, ennen kuin niistä tulee pitkäkestoisia
 • 1 euron laittaminen kuntoutukseen ja ennaltaehkäisevään työhön tuottaa sen 13 kertaisena takaisin
 • Sairauspoissaolot maksavat työnantajille jo yksittäisinä päivinä kymmeniä tuhansia euroja
 • Työntekijän työelämässä pysyminen on puolestaan mittaamattoman arvokasta
 • Miettikää, että veteraanit ja sotainvalidit ovat saaneet kuntoutusta läpi elämän ja tutkimusten mukaan: he pystyivät tekemään töitä pidempään ja elävät keskimäärin 16 vuotta pidempään kuin ne, jotka eivät kuntoutusta ole saaneet
 • Kuinka arvokasta on ihmiselämässä 16 vuotta?

 

Miten voit vaikuttaa asiaan? Ota yhteys meihin; me olemme olemassa sitä varten, että nuo 16 vuotta lisää elinikää on mahdollista.

Kirjoittaja Elämäsi Kunnossa Terveyspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Järvinen

 

P.S. Lue myös aikaisempi blogikirjoitus "Timon ennustus piti paikkansa."

Timon ennustus piti paikkansa

 

Kirjoittaja Elämäsi Kunnossa Terveyspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Järvinen

 

 

Oli vuosi 2013 ja ensimmäinen tilaisuus, jossa kerroin Elämäsi Kunnossa Terveyspalvelut Oy:stä. Kerroin miten terveys- ja hyvinvointipalvelujen, esimerkiksi kuntoutusjakson käyttö, vaikuttaa positiivisesti elämänlaatuun monella eri osa-alueella. Se vaikuttaa:

 • terveydentilaan
 • kehon eri toimintoihin
 • aktiviteetteihin ja osallistumiseen
 • ympäristötekijöihin
 • mielialaan
 • Lisää elinikään jopa 16 vuotta!

 

Asiat tulevat muuttumaan

Mutta mikä tärkeämpää ennustin, ja kerroin jo tulevan hallituksen kaavailuja. Miten asiat tulevat muuttumaan, mutta ei parempaan. Keväällä 2013 kerroin, että vastuu omasta terveydestä siirtyy yhä enenemissä määrin suomalaisten omalle vastuulle, pois yhteiskunnalta. Siteerasin tuolloista pääministeriä, joka kommentoi seuraavalla tavalla:

”Nykymenolla rahat eivät riitä hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen. Siksi Suomea on hänestä pakko uudistaa. Hyvinvointiyhteiskunnan rakenteellisiin heikkouksiin on löydettävä ratkaisuja riippumatta siitä, mikä on vallitseva taloussuhdanne. Nyt kun suhdanne on heikko, toimeen on tartuttava sitäkin nopeammin” (Pääministeri Jyrki Katainen STT 2012)

 

Ennustukset tulevat toteen

Nyt 2015 uuden hallituksen aikaan nämä ennustukset toteutuvat ja jatkuvat eteenpäin. Säästöjä on tehtävä ja vastuu siirtyy. Tästä hyvä esimerkki on viime viikolla esiin tullut uutinen ja hallitusohjelmassa olevat kaavailut tuleville hallituskausille.

Uutisen kertoi Antti Laakso YLE Satakunnasta 9.6: ”Kansaneläkelaitos peruu jo myönnettyjä kuntoutuspäätöksiä. Asiakkaille ilmoitetut, 31.8. jälkeen alkavat Aslak- ja harkinnanvaraiset Tyk-kuntoutukset jäävät toteutumatta. Syynä Kelan yllättävään päätökseen on se, että hallitusohjelman säästöpäätökset vaativat tekemään merkittäviä leikkauksia myös harkinnanvaraisessa kuntoutuksessa.

 

Jo käytettyä rahaa heitetään hukkaan

Kela ei ole saanut rahaa kaikkiin tälle ja ensi vuodelle suunniteltuihin ja myönnettyihin kuntoutuspalveluihin. Kuntoutuspäätösten perumisen lisäksi, Kela ei aloita ensi vuonna uutta Aura-kuntoutusohjelmaa, jonka piti korvata aiemmat Aslak- ja Tyk-kuntoutukset. Aura-kuntoutukseen oli suunniteltu yli 20 miljoonan euron rahoitusta, ja sen suunnitteluun oli käytetty jo miljoonia. Nyt kaikki käytetyt rahat heitetään hukkaan.

Kerran kun oli huolella valmisteltu asiaa, tehty erittäin hyviä päätöksiä tulevaisuudesta ja saatu palveluntuottajat mukaan kehittämiseen sekä kuunneltu asiakasnäkökulmaa, romutettiin kaikki yhdellä päätöksellä. Näillä päätöksillä tehdään muutaman kymmenen miljoonan säästöt, mutta mitkä ovat seurannaisvaikutukset.

 

Vaikutukset kohdistuvat terveys- ja hyvinvointipalveluja tarjoaviin yrityksiin ja sen;

 • työntekijöihin,
 • paikallisiin työllistäjiin
 • alueelliseen tarjontaan,
 • ja sen kautta työttömyyteen tai siis työllisyyteen, jota ei enää ole.

Vaikutukset näkyvät myös suomalaisten elämänlaadussa;

 • tulee lisää sairauksia
 • elimistön toiminnot vaarantuvat
 • kuntoutujien osallistuminen, harrastukset sekä itsestä huolehtiminen laskee
 • työllistyminen vaikeutuu
 • esiintyy masentuneisuutta ja onnettomuutta
 • suomalaisten elinikä laskee tietyissä ikäluokissa

 

Jos olet huolestunut asiasta ja näistä tulevista päätöksistä; kerro mielipiteesi ja kommentoi. Ennustetaan lisää yhdessä ja tehdään parempi huominen. Me olemme jo aloittaneet.

Seuraavassa blogikirjoituksissa käsittelen näitä leikkauksista johtuvia vaikutuksista tarkemmin. Olethan kuulolla!

Kirjoittaja Elämäsi Kunnossa Terveyspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Järvinen

 

 

Tämä oli elämäni paras kuntoutus!

 

 

Hilkka Rintavaara osallistui meidän kautta Sisukas – kuntoutusjaksoon Kyyhkylässä. Kuntoutukseen kuului fysioterapiakäynnit ja lääkärin tapaaminen. Lisäksi hän osallistui kuntoutuskeskuksen virkistystoimintaan.

 

”Olen käynyt muillakin kuntoutusjaksoilla, mutta tämä oli ehdottomasta paras. Minut huomioitiin yksilönä ja kuntoutus oli rakennettu omat tarpeeni huomioiden. Virkistystoiminnan tuolijumpat olivat erittäin hyviä.

Kuntoutus auttoi selkäkipuihin. Sain jäseniin voimaa, ja oloni oli kuntoutuksen jälkeen paljon kevyempi. Kuntoutuksen avulla pääsin lisäksi irti vahvoista särkylääkkeistä, ja nyt mielikin on paljon virkeämpi.

Tämä oli elämäni paras kuntoutus! Olen kiitollinen, että pääsin osallistumaan kuntoutukseen. Tämä oli kuin lottovoitto!”

 

 

Verkkokaupassa on nyt Kesäale!

 

 

Nyt kannattaa varata kuntoutusta tai hemmottelua alennushintaan! Varmista kivaa tekemistä syksyksi ja varaa kuntoutusjakso jo nyt!

Vinkki: Osta kuntoutusta tai hemmottelua lahjaksi. Lahjansaaja voi itse päättää milloin haluaa mennä kuntoutukseen.

 

 

Luonnollista aurinkosuojaa ravinnosta

 

Kirjoittaja Ravintoasiantuntija Satu Jukarainen

 

 

Kesän tullen on aika kiinnittää huomio auringolta suojautumiseen.

 

Auringolla on monia positiivisia terveysvaikutuksia, mutta liiallisen auringolle altistuminen lisää ihosyövän riskiä. Erityisesti lyhytaaltoinen UV-B - säteily vaurioittaa helposti DNA-molekyylejä.

Vaurion seurauksena voi olla solukuolema, akuutti kudosvaurio tai mahdollisesti myöhemmin perimämuutoksen aiheuttamana syntyvä syöpä. Ihon palaminen on näkyvin liiallisen UV-säteilyn aiheuttama ilmiö.

 

Kuinka voin suojautua auringon UV-säteilyltä?

 

Varmin tapa on välttää liiallista auringossa oleskelua etenkin keskipäivän aikaan, ja suojata iho vaatetuksella. Aurinkosuojavoiteita kehotetaan käyttämään niiden UV-säteilyltä suojaavien vaikutuksien vuoksi. Näyttöä on kuitenkin siitä, että aurinkosuojavoiteet eivät varsinaisesti vähennä ihosyövän riskiä.

 

Aurinkosuojaa ravinnosta

 

Moni ei tule ajatelleeksi, että voimme saada myös ravinnostamme suojaa auringon UV-säteilyä vastaan. Ravinto ei suojaa palamiselta, mutta tutkimuksissa on todettu, että se ehkäisee liiallisesta UV-säteilystä aiheutuvaa ihon palamista. Tämän vuoksi olisi syytä kiinnittää huomiota myös oikeanlaiseen ravintoon.

 • Marjat ja hedelmät sisältävät mm. ellagiinihappoa, jonka on tutkimuksin todettu ehkäisevän kollageenin vaurioitumista ja UV-B-säteilyn aiheuttamaa tulehdusta iholla.
   
 • Kaikki antioksidantit suojaavat elimistömme soluja vanhenemiselta. Tomaatti sisältää antioksidanttia nimeltä lykopeeni, jonka on todettu suojaavan ihoa UV-säteilyltä. Muita hyviä lykopeenin lähteitä ovat esimerkiksi vesimeloni, papaija, greippi, parsa ja mango.
   
 • Erittäin tehokas antioksidantti UV-säteilyn aiheuttamia haittoja vastaan on astaksantiini. Astaksantiini on karotenoidi ja rasvaliukoinen pigmentti. Sitä esiintyy luonnossa kasveissa ja levissä. Esimerkiksi katkaravut saavat punaisen värinsä astaksantiinista. Voimakkaan antioksidanttivaikutuksensa vuoksi sitä käytetään myös lisäravinteena. Journal of Dermatological Science- lehdessä vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa todettiin astaksantiinilla olevan suojaavaa vaikutusta myös ihon ikääntymistä vastaan. Samankaltaisia tuloksia saatiin vuonna 2012 Journal of Pharmaceutical Sciences- lehdessä, ja vuonna 2010 Nutrition & Metabolism- lehdessä julkaistuissa tutkimuksissa.
   
 • Karotenoideihi kuuluva betakaroteeni antaa luonnollista aurinkosuojaa. Betakaroteenia esiintyy esimerkiksi porkkanoissa, bataatissa ja paprikoissa.
   
 • Tummasuklaa ja punaviini sisältävät flavonolia, jonka on myös todettu antavan suojaa auringon UV-säteilyä vastaan. Lisäksi flavonoli suojaa ihoa vanhenemiselta, parantaa ihon toimintaa ja rakennetta.

 

 

Suojaa ihoasi näillä:

 • vesimeloni, papaija, greippi, mango
 • parsa, tomaatti, porkkana, paprika, bataatti
 • pähkinät, katkaravut, marjat
 • tummasuklaa ja punaviini

 

 

Miten pääsen tuettuun kuntoutukseen?

 

Kirjoittaja Fysioterapeutti Timo Järvinen

 

 

Tuettuun kuntoutukseen lääkärin lähetteellä

Tuettua kuntoutusta järjestävät Suomessa Kela, julkinen terveydenhuolto, työeläkelaitokset, yhdistykset ja järjestöt.

Tuettuun kuntoutukseen haluavan pitää ensin tehdä hakemus, jonka liitteenä tulee olla lääkärin selvitys sairaudesta ja kuntouksen tarpeesta. Tuettuun kuntoutukseen tarvitaan siis jokin sairausperuste.

Jos kuntoutustarve aiheutuu liikennevahingosta, työtapaturmasta tai ammattitaudista, kuntoutuksesta vastaa vakuutusyhtiösi.

Tuettua kuntoutusta saa, mutta se pitää olla erittäin hyvin perusteltua.

Valitettavan monet ovat kuitenkin kokeneet kuntoutukseen pääsyn hankalaksi, kuten seuraavasta epäoikeudenmukaisesta tarinasta käy ilmi.

Tuttavani oli saanut diagnoosin sydämen vajaatoiminnasta. Hän oli kuullut, että Suomessa järjestetään sydänkursseja. Innostuneena hän lähti hakemaan todistusta lääkäriltä omasta kunnastaan.

Kunnassa vastattiin, että lausuntoa varten hän saa ajan lääkärille kolmen kuukauden päähän. Mies oli kuitenkin niin innoissaan, että hän päätti tehdä asian eteen itse jotain ja varasi ajan yksityislääkäriltä.

Lausunto käynteineen maksoi 120 euroa. Lääkäri oli myötämielinen ja kirjoitti hyvät perustelut. Mies lähetti paperit eteenpäin ja jäi odottamaan vastausta. Hän oli iloinen, kun vastaus tuli pian.

Luettuaan paperin hän huomasi, että hakemus oli hylätty. Rahat olivat menneet hukkaan. Paperin lopusta hän huomasi, että hylkäyspäätöksen tehnyt oli sama lääkäri, joka oli ottanut hänet vastaan yksityisesti. Lääkäri teki kahta työtä. Mies ajatteli: ”En hae ikinä kuntoutukseen”.

 

Kuntoutukseen ilman lähetettä

Suomessa ollaan kaventamassa tuetun kuntoutuksen määrärahoja, mikä tarkoittaa, että yhä useampi meistä jää vaille tuettua kuntoutusta.

Kuntoutukseen pääsee ilman lähetettä, jos pystyy laittamaan pienen summan oman terveytensä hyväksi.

Monet omakustanteisesti itseään kuntouttavat ihmiset ovat olleet hyvin iloisia saatuaan nopeasti hoitoa, joka on suunniteltu vastaamaan juuri heidän tarpeitaan.

Omakustanteiseen kuntoutukseen voi lisäksi hakea korvauksen Kelalta kuntoutusjakson alussa olevan lääkärinkäynnin yhteydessä. Tutustu kuntoutuspalveluihin.


Mitä sinä haluaisit tietää kuntoutuksesta? Lähetä kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen asiakaspalvelu@elamasikunnossa.com tai kysy Facebookissa.

Neljä askelta hyvään oloon -opas

 


Kaikilla meillä on joskus niitä päiviä, kun asiat eivät vain onnistu. Mieli saattaa olla maassa, eikä syytäkään meinaa löytyä. Ei hätää, annamme käyttöösi hyvätuulisen tiimimme vinkkipankin, jonka keinoilla pääset taatusti parempaan fiilikseen.

 • Tee puolisosi tai ystäväsi iloiseksi. Tee toiselle arkinen palvelus, osta kukkia tai pieni lahja, sillä muiden ilostuttaminen tekee myös sinusta iloisen.
 • Laita iloista musiikkia soimaan ja tanssi. Älä välitä vaikka näyttäisit hassulle, hyvä fiilis palkitsee sinut kyllä.
 • Lue loput viisi vinkkiä ja paljon muuta Neljä askelta hyvään oloon -oppaasta. Oppaan saat tilaamalla uutiskirjeen.
   

Tilaa uutiskirje ja saat lahjaksi oppaan

Tilaamalla uutiskirjeen saat lahjaksi Neljä askelta hyvään oloon – oppaan, jossa kerromme unesta, ravinnosta, liikunnasta ja mielestä. Opas sopii kaikenikäisille ja eri elämänvaiheissa oleville. Oppaalla haluamme inspiroida sinua kohti hyvää oloa ja terveempää elämää.

Tilaa tästä tai paina alla olevaa nappia.
 

 

Mikä on Elämäsi Kunnossa?

 

Kirjoittaja Mikko Luukkanen - Toinen Elämäsi Kunnossa perustajista ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja

 

Mistä kaikki sai alkunsa?

Mehän olemme Timon kanssa tehneet mielettömiä juttuja jo vuosia. Suojalkapallon maailmanmestaruuskisoihin piti mennä, ei kerran vaan toistakymmentä kertaa. Maailmanmestaruuskin voitettiin lopulta monen yrityksen jälkeen. Umpihankijalkapallossa ei käynyt yhtä hyvin.

Ihan se perimmäinen ajatushan meillä oli perustaa ravintola. Sitä ei koskaan onneksi perustettu. Timosta tuli erinomainen fysioterapeutti ja minusta keskinkertainen kauppatieteilijä.

Useamman vuoden elämänkoulun oppituntien jälkeen päädyimme perustamaan yrityksen, joka kantaa nimeä Elämäsi Kunnossa.

 

Hyvinvointia helposti

Suomessa on erinomaista osaamista terveyden- ja hyvinvoinnin alalla ja monilla hyvinvointikeskuksilla on vuosikymmenten kokemus ihmisten kuntouttamisesta kohti parempaa elämää.

Ajatuksemme Elämäsi Kunnossa yrityksestä lähti siitä, että halusimme tuoda hyvinvointipalvelut helposti saataville. Huomasimme, että aivan liian harvat tiesivät, että kuntoutukseen pääsee myös ilman ylimääräisten hakemusten ja lomakkeiden täyttämisiä. Kaikki hyötyvät ennalta ehkäisevästä terveydenhoidosta.

 

Hyvinvointipalvelut verkkokauppaan

Tämän ajatuksen innoittamana kokosimme hyvinvointipalvelut verkkokauppaan. Ihmiset ovat esimerkiksi tottuneet varaamaan hotellihuoneen netistä. Lisäsimme majoitukseen hyvää tekevät ja terveyttä edistävät palvelut, joten nyt yöpymisen yhteydessä pääsee nauttimaan samalla myös kuntoutus- ja hemmottelupalveluista.

Halusimme tehdä tilaamisestakin niin helppoa, että muutamalla klikkauksella majoitus ja siihen kuuluvat hoidot on varattu ilman, että tarvitsisi erikseen ottaa yhteyttä hyvinvointikeskukseen. Yhteistyökumppanimme, hyvinvointikeskukset vastaavat asiakkaiden palvelemisesta räätälöiden palvelut vastaamaan tarpeita ja toiveita.

Haluamme, että ihmiset voivat paremmin ja saavat helpommin terveyttä edistävää hoitoa. Näin syntyi Elämäsi Kunnossa hyvinvointipalveluiden verkkokauppa.

 

 

Mikko Luukkanen
Toinen Elämäsi Kunnossa perustajista ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja

 

Ylös sohvalta - 3 helppoa vinkkiä arkiliikunnan lisäämiseen

 

Kirjoittaja Johanna Ollikainen - innokas työmatkapyöräilijä

 

Elämäsi Kunnossa blogi Arkiliikunta

Maisemakuva työmatkalta

Kynnys liikkumiseen ja sen lisääminen saattaa joillekin olla vaikeaa, mutta todellisuudessa kyse on helpoista asioista, sillä tavallisella arkiliikunnallakin on mahdollista ylläpitää peruskuntoa. Hyvinvoinnin kannalta tärkeimpiä asioita ovat ne, joita teet arjessasi.

Jos liikkuminen ei houkuttele, keskity siitä saataviin hyötyihin. Joka-aamuinen työmatkapyöräily ei aina nappaa – mutta siitä huolimatta hyppään satulaan päivittäin, sillä tiedän, että jo matkalla on paljon reippaampi olo. Viimeistään perillepääsy palkitsee – jaksoinpas taas.

 

Venytä tauolla

Suuri osa ihmisistä istuu liikaa ja epäilen, ettei tämä koske vain toimistotyöläisiä. Valitettavan monet pyllähtävät kotona jumppamaton sijaan sohvalle ja kuulumiset kysytään puhelimella sen sijaan, että menisi kylään. Niin toimistossa kuin kotonakin voi kesken ruudun tuijotuksen nousta ylös ja venytellä. Aloita vaikka sillä, että nouset mainostaukojen ajaksi ylös ja venyttelet.

Toimistotyöläisiä haastan kahvin juonnin sijaan tekemään punnerruksia tai x-hyppyjä.

 

Piilota auton avaimet

Autolla pääsee varmasti nopeammin, mutta kävellessä saat raikasta ilmaa ja piristyt. Ajatuksesi juoksevat paremmin ja tunnet olosi virkeäksi. Nakkaa auton avaimet naulaan ja reippaile kaikki kävelynmittaiset matkat.

 

Kävelytä kaveria

Kutsu kaveri kahvittelun sijaan kävelylle. Rupattelun lomassa saatat unohtaa mitä olit tekemässä – liikkumassa. Voit myös sopia kaverisi kanssa pakolliset kävelytreffit jokaiselle viikolle, näin kumpikaan ei voi luistaa liikunnasta.

 

Reippaampi elämä koostuu pienistä asioista. Muista, että vierivä kivi ei sammaloidu.

 

Voimaa ja rauhaa Pilateksella

 

Kirjoittaja kehonhallinnan asiantuntija Timo Järvinen

Saksalainen Joseph Pilates kehitti 1900-luvun alussa voimistelumenetelmän, joka perustuu perinteisiin itämaisiin liikuntamuotoihin kuten joogaan ja taijihin. Pilateksen kehitys on ollut nopeaa ja sen leviäminen räjähdysmäistä ympäri maailmaa. Suomessa Pilateksen on tuonut tutuksi Marja Putkisto ja monet muut nykyään lajia opettavat.

Pilateksessa olennaista on kehon keskustan käyttö, keskittyminen, hallinta, hengitys ja täsmällisyys sekä liikkeen virtaus.

 

Kahdeksan syytä miksi Pilates kannattaa

 1. Nivelet vahvistuvat ja venyvyys paranee
 2. Lihaksisto vahvistuu
 3. Tuki- ja liikuntaelinvaivat helpottuvat
 4. Keskivartalon lihakset paranevat huomattavasti
 5. Tasapaino paranee
 6. Hengitystekniikka paranee
 7. Oman kehon rajojen tiedostaminen parantuu
 8. Mieli virkistyy, stressi poistuu ja unen laatu paranee

 

 

Ohjeet harjoitteluun

Aloita helpoilla ja venyttävillä liikkeillä. Kehosi tarvitsee aluksi venyvyyttä ja rentoutta, jonka jälkeen voit siirtyä vaativampiin harjoitteisiin. Tee aluksi seisoen kehoa skannaavia liikkeitä ja hae tuntuma kehoosi.

Venyttele ja verryttele kevyillä liikkeillä selkärankaasi ja niveliäsi. Valmista kehosi harjoitteluun. Laskeudu lopulta matolle ja harjoittele selinmakuulla istuen, kyljellään ja päinmakuulla/nelinkontin liikkeitä. Lopulta nouse ylös ja palauttele sekä rauhoittele keho.

Pilatestunti koostuu

 • 10-15 min. verryttely
 • 30-40 min. harjoittelu
 • 5-10 min. rauhoittelu
 • Yhtä liikettä toistetaan 6-10 kertaa, jonka jälkeen siirrytään seuraavaan liikkeeseen
 • Liikkeitä voi olla harjoittelun aikana 20-40 erilaista

 

Kotilääkäri-lehti on tehnyt ohjevideon, jonka avulla voi tutustua muutamaan eri Pilates-liikkeeseen.

Videon löydät täältä https://www.youtube.com/watch?v=vBp-gNLKElw

Suosittelen etsimään alueellasi toimivan Pilates-ryhmän, jotta oikea Pilates-asiantuntija voi varmistaa, että teet liikkeet oikein itseäsi loukkaamatta.

 

Milloin kuntoutukseen kannattaa mennä?

Kirjoittaja Fysioterapeutti Timo Järvinen

Minulta kysyttiin milloin kuntoutukseen kannattaisi mennä. Ensimmäiseksi pitää miettiä, että tarvitsetko kuntoutusta sairastumisen jälkeen tai sairauksia ja vaivoja ennaltaehkäisevää kuntoutusta? Muistathan, että jos jokin asia terveydessäsi askarruttaa, kannattaa kääntyä terveydenalan ammattilaisen puoleen.

 

Kuntoutukseen sairastumisen jälkeen

Kuntoutukseen meneminen sairastumisen jälkeen on kannattavaa. Yleisimmät syyt kuntoutukseen hakeutumiselle ovat tuki- ja liikuntaelinvaivat kuten olkapään tai selän kiputilat.

Oikein aloitetulla kuntoutuksella palautuminen sairastumisen jälkeen on nopeampaa ja helpompaa. Kuntoutuksen avulla tulevien vuosien haitat saadaan pienennettyä tai poistettua jopa kokonaan.

 

Ennaltaehkäisevä kuntoutus

Tunnetuimpia ennaltaehkäiseviä kuntoutusmuotoja on sotainvalidien kuntoutus. Sotainvalideille on invaliditeettia sodan jäljiltä ja he ovat etuoikeutettuja tuettuun kuntoutukseen. Kuntoutuksessa he ovat saaneet tietoa muistakin sairauksista, tehneet fyysisiä harjoitteita ennaltaehkäisemään muita sairauksia ja saaneet mielen virkistystä.

Tutkimusten mukaan kuntoutus on ollut niin tehokasta, että sen avulla on saatu pidennettyä sotainvalidien ikää 1,2 kertaiseksi verrattuna niihin sotainvalideihin ja veteraaneihin, jotka eivät ole kuntoutusta saaneet. Tämä tarkoittaa sitä, että normaalisti 80-vuotiaaksi elävä elääkin 96-vuotiaaksi. Ei hassummin ennalta ehkäisevältä kuntoutukselta, eikö vain?

Ennaltaehkäisevä kuntoutus

 • ylläpitää kuntoa
 • antaa hyvän mielen
 • luo sosiaalisia suhteita
 • ennaltaehkäisee sairauksia.

Kuntoutus on siis erinomainen tapa vaalia omaa terveyttä.

Mitä sinä haluaisit tietää kuntoutuksesta? Lähetä kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen asiakaspalvelu@elamasikunnossa.com tai kysy Facebookissa.

— 20 ページごとの項目数
該当件数: 30 件中 1 - 20